top of page
erkende opleiding zadelpasser zadelpasser worden hoe word je zadelpasser opleiding zadelmaker zadelmaker worden saddle professional
erkende opleiding zadelpasser zadelpasser worden hoe word je zadelpasser
erkende opleiding zadelpasser zadelpasser worden hoe word je zadelpasser

Erkende opleiding tot zadelpasser

De opleiding Equine Saddlefitting Specialist is een branche-erkende beroepsopleiding tot zadelpasser. Tijdens de opleiding leer je het correct aanmeten en aanpassen van een zadel voor zowel paard als ruiter. Tevens leer je adviezen op te stellen met betrekking tot de pasvorm van een zadel voor een paard-ruiter combinatie en de meest voorkomende reparaties en aanpassingen correct uit te voeren. Tot slot leer je alles wat nodig is om vervolgens als zelfstandig zadelspecialist aan de slag te gaan, van boekhouding tot rechten, marketing en alles daartussen in. De uitgebreide kennis en ervaring van onze docenten uit de praktijk wordt ruim verweven binnen de opleiding en maakt deze opleiding uniek in zijn diepgang en compleetheid, waardoor jij als zadelpasser beter voorbereid bent.

Na afronding van de opleiding tot zadelpasser heb je ruime kennis en ervaring op het gebied van:

 • De anatomie, bewegingsmechanisme en fysiologie van het paard.

 • De anatomie, bewegingsmechanisme en correcte houding en zit van de ruiter.

 • Herkenning van rugproblematiek bij zowel paard als ruiter.

 • De meest gangbare zadeltypes.

 • Een statische en dynamische beoordeling van het zadel voor zowel paard als ruiter.

 • Advisering met betrekking tot optimalisatie van de pasvorm van een zadel.

 • Uitvoeren van de meest voorkomende reparaties en aanpassingen aan een zadel.

 • De nieuwste onderzoeken op het gebied van zadels & de diverse meetsystemen.

 • Ondernemerschap en marketing in de breedste zin van het woord.
   

De Equine Saddlefitting Specialist heeft een professionele en ondernemende werkhouding. Is in staat om op een correcte wijze te communiceren met (potentiële) klanten en gedegen onderzoek te doen en adviezen te geven omtrent zadels. Het paardenwelzijn wordt te allen tijde voorop gesteld en je opereert vanuit die hoedanigheid als advocaat voor het paard. Daarnaast ben je je zeer bewust van de grenzen van je kennis en kunde en werkt derhalve nauw samen met een breed scala aan professionals om zo tot het allerbeste resultaat te komen voor zowel paard als ruiter. De Equine Saddlefitting Specialist is een goede sparringpartner voor dierenartsen, maar ook fysiotherapeuten als het gaat om paardenwelzijn.

Inhoud van de opleiding

Deze één jaar durende opleiding tot zadelpasser is opgedeeld in 4 periodes van ieder 10 weken. Elke periode worden er twee modules gegeven. In totaal worden er dus 8 modules gegeven; Paard, Ruiter, Zadelpassen theorie, Vullen, Zadelpassen Praktijk, Reparaties, Ondernemerschap en tot slot worden er stages gevolgd. 

Blended Learning
Voor de opleiding tot zadelpasser bij Equine Saddlefitting Specialist kiezen we voor verschillende vormen van onderwijs. De vaardigheden die je nodig hebt om een goede zadelpasser te worden, leer je vanzelfsprekend in de praktijk. De kennis die je daarvoor nodig hebt, kun je voor een deel in je eigen tijd en tempo tot je nemen. Daarom kiezen we naast praktijkdagen ook voor een mix van online lessen en zelfstudie via ons e-learning platform.

Praktijkdagen
In iedere periode zijn er een aantal dagen dat je naar de opleiding komt. Soms is dat één dag, soms twee dagen en in periode 3 is dat een hele midweek. Tijdens de praktijkdagen gaan we intensief met elkaar aan de slag en is het belangrijk dat je de vooraf aangegeven zelfstudie goed hebt doorgenomen. 

Stage
Stages zijn een belangrijk middel om ervaring op te doen in het werkveld. In periode 2 voer je twee dagen stage uit bij een dierfysiotherapeut.  Zo ontstaat een goed inzicht in de werkzaamheden van een fysiotherapeut en waar deze van toegevoegde waarde kan zijn in het werk als zadelspecialist. In periode 3, doorlopend in periode 4, worden er tenminste vier stagedagen uitgevoerd bij een collega-zadelspecialist. Zo maak je kennis met het werkveld, je doet ervaring op in de praktijk en je maakt kennis met verschillende klanttypes. 

Meer informatie over de inhoud van de opleiding vind je in onze Studiegids onderaan deze pagina. De studiegids is ook te downloaden via onderstaande knop. 

Studiegids
Inhoud van de opleiding
bottom of page