top of page

Hoe word je zadelpasser?

Bijgewerkt op: 26 apr.

Zadelpasser is, in tegenstelling tot beroepen als Dierfysiotherapeut en Dierenarts, een vrij beroep. Dit wil zeggen dat iedereen - met of zonder relevante kennis of opleiding - zich zadelpasser mag noemen en in die hoedanigheid aan het werk mag gaan. Je kan je vast voorstellen dat dit de kwaliteit van het geleverde werk niet ten goede komt. Dus hoe word je nou een goede zadelpasser?


Onze paardensport ligt onder een vergrootglas, paardenwelzijn is belangrijker dan ooit tevoren en er worden - terecht - kritische vragen gesteld door het publiek. Gelukkig wordt er ook meer onderzoek gedaan en is er meer kennis beschikbaar dan ooit te voren. Hoog tijd dat we dus meer gaan doen met deze kennis en deze in de praktijk gaan toepassen. Ons motto is niet voor niets: "Omdat het beter kan én beter moet."


Om zadelpasser te worden moet je over een behoorlijk aantal competenties beschikken. Binnen onze branche-erkende opleiding tot zadelspecialist leren we je alles wat je nodig hebt om zadelpasser te worden. Ben je nieuwsgierig naar welke competenties je moet bezitten? Lees dan verder.

Anatomie en Biomechanica Om zadelpasser te worden is het belangrijk dat je uitgebreide kennis hebt over de anatomie en biomechanica van paard en ruiter. Het is immers belangrijk dat je weet hoe een paard en ruiter correct horen te bewegen zodat je ook kan signaleren wanneer het mis gaat. Je bent tenslotte een deel van het team rondom paard en ruiter en speelt ook een rol in het tijdig signaleren van eventuele problemen zodat blessures voorkomen kunnen worden. Daarnaast kan deze een goed onderscheid maken tussen conformatie en houding. Een goede zadelpasser heeft bovendien een brede kennis over de diverse zadeltypes, zadelmerken en pasvormen.


HBO werk- en denkniveau Goed zadelpassen is puzzelen. Er is veel grijs gebied in ons vak en hoewel we steeds meer leren door de diverse onderzoeken, blijven paarden en ruiters ook hun eigen individuele voorkeuren hebben. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Daarnaast wordt de situatie soms nog wat gecompliceerder als de voorkeur van het paard en de voorkeur van de ruiter niet met elkaar overeen komt of zelfs in conflict is met elkaar. Het is daarom belangrijk dat je een HBO werk- en denkniveau hebt, zodat ook de ingewikkelde casussen tot een goed einde worden gebracht.


Sparringpartner voor hippische professionals Een zadelpasser staat meestal vaker bij het paard dan bijvoorbeeld de dierenarts en fysiotherapeut. Het is daarom mede zijn taak om eventuele problemen vroegtijdig te signaleren en de eigenaar van advies te voorzien als het gaat om interventie van een therapeut of dierenarts. De zadelpasser is dan in staat om aanbevelingen te doen voor de juiste therapeut in de juiste situatie en beschikt daarom over een breed netwerk van hippische professionals waarop deze terug kan vallen. Hij of zij is dan ook in staat om op niveau te communiceren met deze specialisten om uit te leggen wat zijn of haar bevindingen waren.


Oog voor detail In zadelpassen kunnen milimeters soms het verschil maken tussen comfort en ongemak. Om die reden is het ontzettend belangrijk voor een zadelpasser om een goed oog voor detail te hebben en secuur te zijn in het werk. Je moet enorm goed kunnen kijken naar een combinatie en de beweging en het gedrag van zowel paard als ruiter te kunnen analyseren. Je bent niet zomaar tevreden en gaat altijd voor het best haalbare resultaat.


Balans Balans is voor een zadelpasser altijd het key-word. Het zadel moet perfect in balans liggen, de ruiter moet perfect in balans kunnen zitten en als alles klopt kan vervolgens het paard ook in balans gaan. Dit voorkomt blessures en compensatiegedrag en zorgt voor een gezonde happy athlete.


Ondernemerschap en communicatieve vaardigheden Als zadelpasser ben je ondernemend, banen liggen in dit vakgebied niet zomaar voor het oprapen, maar dat neemt niet weg dat er enorm veel werk te doen is. In de meeste gevallen zul je als ondernemer aan de slag gaan. Ondernemerschap is absoluut een vak apart, dus ook daarin zul je diverse skills op doen. Daarnaast is een zadelpasser communicatief vaardig en weet zijn klanten goed voor te lichten over de pasvorm van het zadel, maar ook het management rondom het paard. Uiteraard is deze lijst nog lang niet compleet. Wil je meer informatie over de competenties die een goede zadelpasser moet bezitten? Download dan onze gratis studiegids via: https://www.equinesaddlefittingspecialists.com/_files/ugd/ddb4a1_e8b43c0490874c3bb67ae366e2cba2d4.pdf?index=true


Equine Saddlefitting Specialists is een branche erkende opleiding tot zadelpasser op HBO-niveau. De opleiding duurt één jaar, we leren je hierin alles wat je nodig hebt om een goede zadelpasser te worden.




92 weergaven0 opmerkingen
bottom of page