top of page

Opleiding tot zadelpasser nieuw in de regio: 'We missen goede mensen met verstand van zaken'

Anne van Boxtel uit Lith ziet dat steeds meer ruiters en amazones bewust bezig zijn met het zadel van hun paard. Een goed passend zadel kan immers het welzijn van het paard en zelfs zijn of haar sportieve prestaties verbeteren. Om nog meer mensen deze kennis bij te brengen start Van Boxtel nu met een opleiding op HBO-niveau.


In Nederland werd nooit eerder een opleiding tot zadelpasser aangeboden op dit niveau. "We missen de goede mensen", zegt Van Boxtel, die zelf acht jaar zadelpasser was. "Mensen die echt verstand van zaken hebben zijn er te weinig. Het doel is daarom het kennisniveau te vergroten. Zadelpasser is daarnaast een vrij beroep en dat komt niet altijd ten goede."


In de opleiding die een jaar duurt leren de studenten onder meer hoe zadels gemaakt moeten worden, wat goede en slechte zadels zijn en hoe de rug van een paard in elkaar zit. Dierenarts Steven Cokelaere met een praktijk in Heesch vindt het belangrijk dat deze opleiding er komt. Hij ziet steeds vaker paarden met een rugprobleem. "Dat komt niet alleen door het zadel, maar is vaak een combinatie van factoren. Als je zadel slecht past en je hebt een rugprobleem, gaat dat zeker niet helpen. Het paard gaat dan nog slechter bewegen. Dan moet je het zadel aanpassen." Cokelaere wordt straks een van de docenten.


Geen dierenarts

Over twee weken gaat de eerste groep studenten van start met de opleiding die een jaar duurt. Onder hen de 47-jarige Natalie van Hulst uit Lithoijen. "Ik hoef geen dierenarts te worden, maar hoop dadelijk wel fysieke problemen te kunnen detecteren." De eigenaar van een aantal sportpaarden wil graag van zadelpasser haar beroep maken. "Ik wil graag op pad en paarden en hun ruiters blij gaan maken."


Naar het buitenland

De opleiding is direct een succes te noemen. Alle beschikbare plaatsen zijn namelijk ingevuld. Er is zelfs al een wachtlijst voor volgend jaar. "De volgende stap is naar het buitenland gaan", benoemt de ambitieuze Van Boxtel tot slot.


Tekst: Roy den Busken Video: D-tv Nieuws

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page