x

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de gelegenheid om je in te schrijven voor de nieuwe jaargang van onze opleiding tot zadelpasser, vóór we de inschrijvingen definitief openen. Let op: De opleidingsplekken zijn beperkt en de vraag is elk jaar groot! Door de groep klein te houden (maximaal 15 studenten), waarborgen we de kwaliteit. Zorg dus dat je niet achter het net vist en jij jezelf verzekert van jouw studieplek voor de opleiding tot zadelpasser!

Samen met een team van de allerbeste hippische specialisten hebben we het vak zadelpasser kritisch onder de loep genomen. Tijdens intensieve sparringsessies hebben we bekeken welke kwaliteiten en competenties een écht goede zadelpasser moet bezitten om als professional en dienstverlener het verschil te maken. Nu, én in de toekomst. Het resultaat daarvan is deze branche erkende opleiding tot zadelpasser op hbo-niveau, zodat jij het verschil kunt maken voor paard en ruiter.

Equine Saddlefitting Specialists is ontstaan vanuit de drive om paard en ruiter te helpen. De impact van een passend (of juist niet passend) zadel is een onderschat onderdeel rondom het welzijn van paard en ruiter. Als ervaringsdeskundigen hebben wij ontdekt dat het beter kan én moet.

Wij gebruiken de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken als fundament voor onze opleiding. Hiermee beloven we je de best denkbare voorbereiding te geven op je carrière als zadelpasser. We leren je alles over anatomie en biomechanica van zowel paard als ruiter, alle ins-en outs over zadels, hun pasvorm én hoe je de moeilijkste uitdagingen tackelt. Daarnaast is er ook volop aandacht voor ondernemerschap. We reiken je tal van handvaten aan om jouw bedrijf een vliegende start te geven.

Door de grote hoeveelheid online les en zelfstudie kun je daarnaast flexibel studeren én kunnen we de praktijkdagen bovenal besteden aan wat het allerbelangrijkste is; paarden, zadels en ruiters. Hierdoor kunnen we tijdens de opleiding meer de diepte in en jou nóg beter voorbereiden op je toekomst als zadelpasser.

Erkend zadelpasser

1 jaar | HBO niveau | praktijk + online lessen + stages

We hebben allemaal die ene droom: onze passie omzetten naar ons beroep. Wellicht fantaseer je al langer van een leven waarin je jouw affiniteit met paarden kunt omzetten in een bloeiende carrière. Misschien voel je je ‘wel oké’ in je huidige baan, maar die innerlijke twijfel knaagt. Als zadelpasser combineer je het beste van beide werelden; wél dagelijks bezig met paarden, maar niet persé op een paard of in de stallen. Goed zadelpassen is puzzelen en bied daarom veel mentale uitdaging. Bovendien lever je als zadelpasser direct een positieve bijdrage aan paardenwelzijn. Tijd voor actie! Neem de eerste stap door jezelf te ontwikkelen en uit te groeien tot dé expert op het gebied van zadelpassen. Maak je hard voor een positieve impact op het welzijn van paard en ruiter: er is enorm veel behoefte aan toegewijde professionals die het verschil kunnen maken. Waag de sprong, laat jezelf opleiden tot specialist in zadelpassen en draag bij aan een verbeterd welzijn in de paardensector! De opleiding duurt één jaar en is op HBO niveau. Je minimum leeftijd is 21 jaar en je hebt geen verplichte vooropleiding nodig om deel te nemen. Tijdens de opleiding heb je praktijklessen, online theorie lessen en volg je stages.

Meer informatie

Advanced zadelpasser

0,5 jaar | HBO niveau | 3 jaar ervaring | praktijk + online lessen

Je werkt al enkele jaren als zadelpasser en kent de spreekwoordelijke klappen van de zweep. Je hebt leuke klanten en een goed gevulde agenda. Maar je voelt dat er meer in zit. Je bent op zoek naar méér verdieping en méér kennis. Je wil op niveau sparren met collega’s, samen met een groep gelijkgestemden het vak verder perfectioneren en je bovendien onderscheiden van de meute. Jij bent die specialist. Maar je hebt ook gemerkt dat je soms stukjes van de puzzel lijkt te missen en je realiseert je dat je er in het werkveld vaak alleen voor staat. Je voelt die behoefte om weer op scherp te worden gezet. Om de volgende stap te zetten in je carrière en samen met én van elkaar te leren. Zodat je het verschil kunt maken in de wereld van zadelpassers. Dit is precies wat we jou bieden in het halfjaar traject tot Advanced Equine Saddlefitting Specialist. We leren je alles wat je nodig hebt om je verder te ontwikkelen en onderscheiden als professionele zadelspecialist. Zodat je vol zelfvertrouwen, met een goed gevulde rugzak en een bak ervaring aan de slag kan. Wetende dat je een community aan collega’s achter je hebt staan waarop je terug kan vallen om te sparren. We hebben immers een gezamenlijk doel: verbeterd paardenwelzijn, meer bewustwording en een succesvol bedrijf. Laten we samen het volgende level in stappen! De opleiding duurt een half jaar en is op HBO niveau. Je dient de beschikking te hebben over een ESS diploma ‘Erkend Zadelpasser’ + twee jaar ervaring óf minimaal drie jaar ervaring als zelfstandig zadelpasser. Tijdens de opleiding heb je praktijklessen, online theorie lessen en volg je stages.

Meer informatie
4
5
"De opleiding was intensief, maar super gaaf. Het mooiste moment was toen alle theoretische informatie uit de online lessen in de praktijk gebracht werd en langzaam maar zeker de puzzelstukjes in elkaar gingen passen. De online lessen waren helder en compleet en boden een perfecte voorbereiding op de praktijkdagen die vervolgens voor de benodigde verdieping zorgden. Tijdens de lessen was er veel tijd en ruimte voor vragen en kwamen er veel interessante casussen voorbij waar we mee konden puzzelen. Hieruit volgden vaak verrassend goede resultaten, wat ons enthousiasme alleen maar vergrootte! Inmiddels ben ik afgestudeerd en volop als zelfstandige aan de slag. Ik heb nog geen moment gehad waarop ik me met een casus geen raad wist. De opleiding geeft ons een goed systeem mee waarin je altijd de antwoorden wel vind. Tegelijkertijd weet ik dat áls ik voor een uitdaging kom te staan waar ik even niet direct een antwoord op heb, de docenten maar ook mede klasgenoten altijd voor je klaar staan met raad en daad. Ik ben enorm blij dat ik deze stap heb gezet en voel me elke dag een gelukkig mens omdat ik kan doen waar ik blij van wordt: paard en ruiter naar optimale prestaties helpen."
Natalie van Hulst – van Hulst Zadels – Certified Equine Saddlefitting Specialist
"Regelmatig sta ik bij een klant met zijn of haar paard en denk ik terug aan de opleiding. De handvatten die de docenten me gaven, de protocollen, de diepgang in het ontdekken van de biomechanische manier van bewegen van paard en ruiter zorgen er elke keer voor dat ik op zadelgebied de vinger op de juiste plek kan leggen. Dát wat tijdens de opleiding soms onhaalbaar leek of waarvan ik dacht het nooit te gaan snappen, is nu mijn werk geworden wat ik vol enthousiasme en (zelf)vertrouwen uitvoer. Mijn dank gaat uit naar Anne en alle docenten van Equine Saddlefitting Specialists, maar de grootste dank die ik als zadelpasser nu krijg is de dank van het paard die ik kan voorzie van een zadel waardoor zij pijnvrij en optimaal kunnen bewegen."
Sem de Lorijn – De Lorijn Zadels – Certified Equine Saddlefitting Specialist
"De kennis die ik op deed tijdens de opleiding is niet in waarde uit te drukken. Ik voel me nóg meer verantwoordelijk om een bijdrage te leveren aan paardenwelzijn. De support die je tijdens de opleiding ontvangt van de docenten, en het community-gevoel binnen de groep maken het makkelijker om dit doel na te streven. Anne, onze mentor, verdient een speciale vernoeming. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en speelde een belangrijke rol in ons leerproces. De opleiding is pittig, en er waren momenten waarop hard werken, lange dagen en toewijding essentieel waren. Maar, de resultaten zijn het helemaal waard. De voldoening na het behalen en de bijdrage die we leveren aan paardenwelzijn zijn de mooiste beloning."
Amanda van der Meij de Bie – MDB Saddlefitting – Certified Equine Saddlefitting Specialist
"Ik werkte al een aantal jaar als zelfstandig zadelpasser, maar je wil jezelf toch blijven verbeteren. Terwijl ik de studiegids van ESS bekeek, en probeerde te beslissen of ik een tweede opleiding tot Zadelpasser zou gaan volgen, realiseerde ik me al snel dat deze opleiding zó veel meer bood. Er bestaat gewoon geen andere opleiding die zó compleet is. De diepgang in het studieprogramma heeft me zoveel meer kennis gegeven, niet alleen als zadelpasser, maar ook als paardeneigenaar en ondernemer. Van zadelpassen, naar marketing en van fysiotherapie naar boekhouding, deze opleiding is werkelijk een totaalpakket. De online lessen zijn goed georganiseerd en super interactief, alle vragen tussentijds zijn snel en adequaat behandelt waardoor ik me kon focussen op mijn studie. De praktijkdagen waren het moment waarop alle puzzelstukjes op zijn plek gingen vallen, en de online voorbereiding écht tot zijn recht kwam. Of het nu ging om het repareren van zadels of het echte zadelpassen, dit is waar de ‘magie’ begon. Ik heb nu écht het gevoel dat ik goed voorbereid op pad ga, tegelijkertijd een community heb waarop ik terug kan vallen maar bovenal dat ik écht een verschil kan maken in de paardenwereld. Ik kan iedereen deze opleiding aanraden!"
Sonya Watson – Watson’s Zadels – Certified Equine Saddlefitting Specialist & Master Saddle Fitting Consultant
"Ik rij jonge paarden en geef veel les. Uit de praktijk weet ik hoeveel problemen je kunt krijgen als je zadel niet goed past. En dat het een hele toer is om een goede zadelpasser te vinden. Ik besloot zelf deze opleiding te gaan doen. De ruime blik viel me op: het gaat hier echt niet alleen over zadels! De online lessen zijn interactief met volop ruimte voor onze eigen inbreng. Voor de praktijkdagen moest ik vanuit het hoge noorden heel wat uurtjes in de auto. Maar dat was het helemaal waard! De combinatie van theorie en praktijk maakt dat je de achtergrond goed begrijpt en ook in de echte wereld kunt herkennen en toepassen. De opleiding gaat ook echt de diepte in. Wat gebeurt er nu precies in de wervelkolom en rugspieren als een paard beweegt? Hoe werkt een probleem in de hals door in de rest van het lichaam? Wat gebeurt er als een ruiter uit balans raakt? Ik merkte al snel ook dagelijks verschil als ruiter en instructeur. In veel situaties begrijp je veel beter wat er gebeurt in het paardenlichaam. Als zadelmaker ben je de stem van het paard. De ruiter kan wel roepen: ‘dit zadel zit fijn’, maar zijn paard kan dat niet zeggen. Zijn comfort en bewegingsvrijheid moet de zadelpasser bewaken. Dat vind ik belangrijk: ik wil mensen en hun paarden kunnen helpen om lekker te kunnen rijden zodat ze optimaal kunnen presteren. Deze opleiding heeft me daar enorm bij geholpen en ben nog elke dag blij met de stap die ik heb gezet."
Lisanne Boer – LB Zadelatelier – Certified Equine Saddlefitting Specialist

Natalie van Hulst

v. Hulst Zadels | Lithoijen

Helaas loop je eerst zelf tegen zadelproblemen aan en voel je je niet gehoord door je eigen zadelpasser voordat je je realiseert dat het anders kan en anders moet: Dit was voor mij als paardeneigenaar destijds niet anders. Vol overgave ben ik daarom gestart met de opleiding tot Equine Saddlefitting Specialist. De opleiding was pittig, uitdagend, inhoudelijk zeer volledig en werd gegeven door echte professionals in de paardenwereld. Van fysiotherapeut tot dierenarts en van bewegingsanalist tot erkende zadelpassers, allemaal met jarenlange ervaring. Dankzij deze opleiding heb ik veel kennis mogen opdoen over de anatomie en biomechanica van het paard én de ruiter. Al snel werd me nogmaals duidelijk welke essentiële rol het zadel speelt in het hele verhaal rondom een combinatie. Na het behalen van mijn certificaat stond ik te popelen om aan de slag te gaan; Gevoed door de drang om andere ruiters en paarden het leed te besparen wat ik zelf had ervaren. Ondertussen heb ik al heel wat combinaties kunnen begeleiden in het vinden van een verantwoord passend zadel. Ik schroom niet om daar waar nodig door te verwijzen naar externe specialisten zoals een dierenarts of een fysiotherapeut, als ik denk dat dit het paardenwelzijn ten goede komt. Ik vind het belangrijk om te luisteren naar de klant en zijn of haar wensen, maar nog belangrijker; om goed te kijken wat de combinatie nodig heeft. Ik maak graag een onderdeel uit van het team rondom jou en je paard. Neem gerust contact met mij op om te bekijken hoe ik voor jou het verschil kan maken.

Maak kennis met Natalie

Annelieke Ten Pas

Zadelmakerij ten Pas | Hoogeveen

Ik was erg jong toen ik erachter kwam dat mijn hart bij de paarden ligt, met de fantastische sport die daarbij hoort. Wat begon als een klein meisje met een pony, is het uitgegroeid naar een zadelspecialist in hart en nieren. Door het werken in de paardenwereld als stalruiter en Orun-instructrice heb ik voor mijn opleiding als zadelpasser al veel ervaring op kunnen doen. Want zadelpassen is niet alleen “zadelpassen”. Het is kritisch kijken naar paard en ruiter, zien wanneer een combinatie verbeterd en ervoor zorgen dat ruiter en paard het beste in elkaar naar boven halen. Sinds 2017 ben ik trots eigenaar van Zadelmakerij ten Pas. Kennis, nauwkeurigheid en klantgerichtheid zijn onze sleutelwoorden. Ik sta te popelen om jou bij de hand te nemen en te laten zien dat een zadel echt het verschil kan maken! Aanvullende diploma’s: MSFC gediplomeerd ORUN allround gediplomeerd ESS advanced gediplomeerd

Maak kennis met Annelieke

Danique Verbrugge

Saddlefitting by Dani | Ossendrecht

Mijn naam is Danique Verbrugge, ik ben samen met mijn man en dochter woonachtig in Ossendrecht. Van jongs af aan ben ik al besmet met het paardenvirus en tot op de dag van vandaag is dit nog niet gewijzigd! Sterker nog, tegenwoordig is het niet alleen mijn passie, maar ook mijn beroep. In 2016 heb ik een ongeluk gehad met mijn paard waarbij een bekkenscheur was ontstaan. Om deze reden was, en is, het soms lastig om in mijn zadel te blijven zitten. Rijden werd voor mij steeds moeilijker en ik merkte dat ook mijn paard hinder ondervond van deze wisselwerking. Door middel van goed advies en een kundige zadelpasser destijds, heb ik een nieuw zadel aangeschaft waar ik beter in kon zitten en wat mijn paard niet belemmerde. Ik realiseerde me mede hierdoor hoe groot de impact van een goed passend zadel is voor paard én ruiter en wilde mijn steentje bijdragen. In 2022 heb ik daarom besloten mijn droom na te jagen en schreef ik mij in voor de opleiding tot Equine Saddlefitting Specialist. In 2023 sloot ik mijn examens met goed gevolg af en haalde ik mijn diploma. Sindsdien ben ik als zelfstandig zadelpasser werkzaam binnen mijn eigen bedrijf ‘Saddlefitting by Dani’. Het is mijn doel om jou en je paard van een goed passend zadel te voorzien zodat jullie pijnvrij, zonder enige hinder zo optimaal mogelijk kunnen presteren. Op deze manier kunnen jullie zorgeloos genieten van onze mooie paardensport.

Maak kennis met Danique

Scheef zakkende zadels. De nachtmerrie voor paard, ruiter én zadelpasser

Zadel

“Mijn zadel gaat nu alwéér scheef! Dat moet toch niet kunnen!?” Je hoort de irritatie in haar stem. Iets minder dan een jaar geleden kocht ze namelijk een nieuw zadel, en dat zadel gaat nu – voor de tweede keer – scheef. “Dat moet toch niet kunnen met een nieuw zadel, voor dat geld?” voegt ze er aan toe. Ik snap het wel hoor, die frustratie. Ik voel ‘m namelijk ook. Wellicht herken je dit, omdat je zelf zoiets mee maakte of omdat je een stalgenootje kent met hetzelfde issue. Schuivende zadels zijn een veelvoorkomend, hardnekkig probleem. Haar paard kwam uit een revalidatietraject. Hij was herstellende van een peesblessure linksachter én bleek ook artrose te hebben in het SI gewricht links. Niets wat hem permanent ongeschikt maakte als rijpaard, maar wel iets om rekening mee te houden. Het huidige zadel was om meerdere redenen absoluut niet meer geschikt en dus werd besloten om naar een ander zadel te kijken. Bij de intake kwamen een aantal dingen naar voren. Tijdens het monsteren bleek de rechterbekkenhelft in beweging aanzienlijk meer te dalen dan links. De linkerschouder was forser ontwikkeld en ook de bespiering over de gehele ruglijn was assymetrisch: rechts was in het geheel armer bespierd dan links. Daarnaast was de rechtervoorvoet een fractie steiler dan links. De eigenaresse vertelde tevens dat ze ooit haar linker enkel gebroken had en met enige regelmaat nog wat last ondervind. Nu zou ik op dit punt héél graag willen zeggen dat dit een uitzonderlijk geval is als je het zo opsomt, maar dit komt helaas veel vaker voor dan ons lief is. De bevindingen werden met de eigenaresse besproken. Er is sprake van een grote assymmetrie in het lichaam van haar paard, deels ten gevolge van de blessure, deels waarschijnlijk al eerder aanwezig en wellicht een stukje training/management etc. Geen één paard is tenslotte honderd procent symmetrisch. Tevens hebben we het over haar oude blessure, welke ervoor zorgt dat ook zij zelf niet honderd procent recht inwerkt. Haar zadelpasser geeft direct aan dat, hoewel een zadel bij aflevering altijd recht is, regelmatig controleren extra belangrijk is omdat het zadel zich zal aanpassen aan de scheefheid van het paard én ruiter. Ze knikt instemmend. Na aflevering van het zadel wordt dit nógmaals benadrukt en wordt afgesproken dat er - gezien het revalidatietraject én de scheefheid van paard en ruiter- met grotere regelmaat controles gaan plaatsvinden. Zo ééns per drie à vier maanden, waarbij de zadelpasser niet kan garanderen dat het zadel tegen het eind van deze periode opnieuw toch wat scheef zal gaan. Een zadel zal immers áltijd de weg van de minste weerstand zoeken én ook zwaartekracht doet nu eenmaal haar werk.  Ze zijn inmiddels vier maanden verder sinds de laatste controle en zoals voorspeld gaat het zadel opnieuw scheef. Gelukkig zien we in het paard wél veel vooruitgang: de bespiering wordt langzaamaan meer symmetrisch, de verschillen in beweging in de bekkenhelften verkleinen én we zien de bespiering in het algemeen toenemen. Goed nieuws dus! Helaas heeft de eigenaresse daar op dit moment niet echt een boodschap aan. Ze is gefrustreerd. Boos over het feit dat ze “zoveel geld” heeft uitgegeven en het probleem nog steeds niet is opgelost. Gelukkig is in dit geval haar instructrice erbij die met wat meer afstand (lees: minder emotie) naar de situatie kijkt. Ze bekijkt de oude en nieuwe metingen, ze hoort het verhaal aan van de zadelpasser en begrijpt het gelukkig volledig. Het paard is herstellende van een fikse blessure, de bespiering gaat de juiste kant op, maar ze zijn er nog niet. Wat logisch is! Zulk herstel heeft tijd nodig, en wellicht zal er altijd wat restschade achterblijven waardoor volledige symmetrie niet meer haalbaar is, maar dat is wat de tijd zal moeten leren. De instructrice legt het nogmaals uit en gelukkig bedaart de eigenaresse.  Ik snap het wel; je wilt het beste voor je paard en zo’n revalidatietraject duurt nu eenmaal lang. Geloof me ... als zadelpasser zou je willen dat je kon toveren en kon zorgen dat zulke problemen niet bestonden, maar dat is nu eenmaal niet het geval. En, er vanuit gaande dat je zadel in de basis recht is, wordt de vulling niet uit zichzelf scheef. Dit ontstaat alleen door een ongelijke belasting van boven- of onderaf. Het is goed om kritisch te blijven op de professionals om je paard, maar vergeet alsjeblieft niet om ook kritisch naar jezelf en je paard te blijven kijken. Luister goed, observeer en onthoud dat ‘ideale’ situaties niet altijd haalbaar zijn. Goed paardrijden is een continu ‘work in progress’ en dus zijn er continu veranderingen, óók in je zadel …  Ook weten we uit recente onderzoeken, dat schuivende zadels in veel gevallen worden veroorzaakt door een (subtiele) onregelmatigheid van één van de achterbenen van het paard. Dit hoeven niet direct grote kreupelheden zijn, maar slechts subtiele kreupelheden. De paarden in dit onderzoek zijn vervolgens aan het aangedane been uit verdoofd en in zevenennegentig procent van de gevallen was het schuiven van het zadel vervolgens verleden tijd. De onderzoekers roepen op om schuivende zadels te zien als een voorbode van een beginnende kreupelheid en te zien als kans om vroegtijdig in te grijpen vóór het een groter issue wordt.  Meer lezen over dit onderzoek?  An investigation of the relationship between hindlimb lameness and saddle slip - Greve - 2013 - Equine Veterinary Journal - Wiley Online Library Animal Health Trust Study: Saddle Slip May Be Early Indicator of Lameness in Sport Horses (equusmagazine.com)

Lees volledig bericht

Zeven feiten over singels waarvan je paard wenst dat je ze weet!

Zadel

Meten is weten! Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan binnen de paardensector. Het onderzoek naar singels staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar inmiddels zijn er wel al een aantal hardnekkige mythes enorm onderuit gehaald. Waar alle kinderen (en ouders!) op de manege nog steeds wordt geleerd om vooral goed strak aan te singelen, vertelt het onderzoek ons gelukkig iets heel anders. Tijd voor wat duidelijkheid ... 1. Elastische singels bieden geen enkel voordeel voor het paard. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat elastische singels vaak zorgen voor instabiliteit. Daarnaast blijkt in de praktijk dat elastische singels acht van de tien keer veel te strak worden aangetrokken. Wat door de druk het ongemak van je paard verhoogd. Singels met aan één zijde elastiek zijn helemaal uit den boze. Dit zorgt voor een ongelijke druk, wat direct weer van invloed is op de ligging van je zadel en daardoor nog minder comfortabel is voor je paard. Toch een singel met elastiek? Zorg dan dat het elastiek stevig genoeg is en niet met één hand uit te rekken is en het aan beide kanten van je singel is bevestigd. Singel vooral niet te strak aan. 2. De druk die je paard ervaart onder de singel varieert constant. Er is dus geen sprake van een gelijkmatige, constante druk. De singeldruk is in de meeste gevallen in stap lager dan bij het halt houden. De druk stijgt vervolgens in draf en in galop is de druk die je paard ervaart veruit het hoogst. 3. De grootste druk bevind zich achter de ellebogen. En niet op het borstbeen, zoals we voorheen altijd gedacht hebben. Dit verklaart ook direct waarom sommige paarden beperkt worden in de beweging van het voorbeen bij een slecht passende singel. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je een singel kiest die voldoende anatomisch gevormd is achter de ellebogen en je de goede maat kiest. Heel vaak zien we te korte singels waarbij de gespen vlak achter de ellebogen zitten. Dit is enorm oncomfortabel voor het paard. Bij een goed passende singel, bevinden de gespen zich een handbreedte onder je zweetblad. 4. De ribbenkast van je paard beweegt minder dan je denkt! Onder de singel zet de ribbenkast zich bij in- en uitademen slechts anderhalve centimeter uit. Dat is veel minder dan voorheen altijd gedacht. 5. Te strak aan singelen heeft een negatieve invloed op de atletische prestaties van je paard. Dat klinkt natuurlijk ontzettend logisch, en dat is het in feite ook. Desalniettemin zien we in de praktijk vaak véél te strak aangetrokken singels. Let dus de volgende keer eens goed op hoe je aan singelt. Moet de singel écht nog dat ene gaatje strakker? Onthoud: vast is vast. We willen allemaal een paard dat ontspannen door de baan gaat, dit gaat een stuk lastiger als de singel tot het maximum is aangesingeld. 6. De meest optimale singeldruk zou niet boven de tien kilogram uit mogen komen. In rust. Tien kilo lijkt heel veel, maar is in feite eigenlijk vrij weinig. Bovendien is dit in rust. In draf en galop ervaart je paard een nog hogere druk. 7. Mannen hebben de neiging strakker aan te singelen dan vrouwen. Dus, mannen ... Gaatje minder mag wel! Tot slot. Luister en kijk altijd naar de signalen die je paard je geeft. Moppert je paard altijd met aan singelen? Dit is niet normaal, ook al doet je paard dit altijd. Vraag jezelf eens af; singel ik niet te strak aan? Is mijn singel wel de juiste pasvorm voor mijn paard? Ook een slecht passend zadel kan een reden zijn voor een paard om narrig te reageren met aan singelen. Past je zadel wel? Zo zijn er verschillende factoren die kunnen zorgen voor een nare reactie van je paard tijdens het aan singelen. Hou altijd in je achterhoofd dat het niet normaal is voor je paard om hier naar op te reageren en vraag je zelf eens af wat de reden zou kunnen zijn. Bronnen: Murray, R. et al 2013 "Girth pressure measurements reveal high peak pressures that can be avoided using an alternative girth design that also results in increased limb protraction and flexion in the swing fase." Wright, S. 2011 "Girth tension and their variability while standing and doing exercise." Marlin, DJ et al 2002 "Movement of thoracic and abdominal compartments during ventilation at rest and during exercise." Bowers, J & Slowcombe, R. 1999 "Influence of girth strap tensions in athletic performance of racehorses." Bowers, J & Slowcombe, R. 2000 "Tensions used on girths on thoroughbred racehorses."

Lees volledig bericht

Wat je moet weten in je zoektocht naar een zadelpasser

Zadel

We horen het zo vaak: “Ik zie door de bomen het bos niet meer!” Doelend op alle zadelmerken en alle professionals in zadelland. En trouwens, niet alleen in zadelland. Dit gaat eigenlijk op voor alle professionals rondom het paard. Hoe weet je nou wie je kunt vertrouwen? Er is tegenwoordig een wildgroei aan behandelaars met stuk voor stuk ongetwijfeld de beste intenties, maar niet altijd de juiste kennis. Paardeneigenaren doen een vervelende ervaring op en worden vervolgens wantrouwend. Begrijpelijk, al is het dan voor een goed opgeleide professional soms lastig zijn om dat vertrouwen terug te winnen.  We helpen je een handje met onderstaande feiten en tips: 1. Zadelpasser/Zadelmaker is een vrij beroep. Dat betekent dat je geen diploma of opleiding hoeft te hebben om aan het werk te gaan als zadelpasser/-maker. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een paardenfysiotherapeut of dierenarts. In principe volstaat een zak geld dus en een goede dosis lef om jezelf om te dopen tot zadelpasser/-maker.  2. Kijk naar diploma’s en certificeringen ESS-gecertificeerde zadelpassers hebben een intensieve opleiding gevolgd op hbo-niveau, waarin ze veel kennis en ervaring hebben opgedaan. Niet alleen over zadels, maar ook over de anatomie en biomechanica van zowel ruiter als paard. Onmisbare kennis! Want als je weet hoe een paardenlijf en ruiterlichaam horen te bewegen en weet wat er mis kan gaan, dan weet je ook hoe je bepaalde dingen op kunt lossen en kunt optimaliseren. Bovendien fungeren ESS’ers als sparringpartners voor hippische professionals, zoals bijvoorbeeld fysiotherapeuten en dierenartsen en kunnen ze indien nodig gericht doorverwijzen. Bovendien zijn zij onafhankelijk opgeleid. Ze zijn niet merk gebonden en kunnen je – ongeacht het merk van je huidige zadel – gedegen en onderbouwd advies geven. Bovendien blijft de kwaliteit van ESS’ers gewaarborgd door het jaarlijkse aanbod van bijscholingen, masterclasses en trainingen. Oók na het afronden van hun opleiding.  3. Vraag naar ervaringen Ervaringen van anderen kunnen je veel vertellen. Luister goed en lees tussen de regels door. Wees eerlijk: je wil iemand die eerlijk en kundig is, je niet direct aansmeert wat het beste is voor zijn of haar portemonnee, maar het je wel eerlijk zegt als je huidige zadel gewoon echt niet meer passend te maken is. Toch? Vraag eens rond bij meerdere mensen en lees ook de recensies op de betreffende Facebook en Google-bedrijfspagina’s. Tot slot wil je ook iemand die goed met je meedenkt en professioneel is. Fouten maken kan gebeuren, maar die dienen wel correct te worden opgelost.  4. Zoek naar de spreekwoordelijke klik Natuurlijk wil je iemand die kundig is, maar een klik is minstens zo belangrijk. In het team rondom jou en je paard wil je kundige mensen waarbij je het idee hebt open en eerlijk te kunnen praten over waar je tegenaan loopt. Alleen dan kun je zorgen dat jij en je paard de juiste hulp krijgen. Zorg dus dat het klikt met de betreffende professional.  5. Aansluiting Branche-vereniging In Nederland bestaat er een beroepsvereniging voor zadelpassers, de VZTD genaamd. ESS-erkende zadelpassers zijn ook erkend door deze beroepsvereniging. Zij zorgt ervoor dat de kwaliteit wordt gewaarborgd door bijscholingen en kunnen in het geval van een geschil ook onafhankelijk bemiddelen.  Een goede zadelpasser zorgt ervoor dat jij en je paard optimaal kunnen blijven presteren. We weten allemaal dat een slecht passend zadel voor veel problemen en zelfs blessures kan zorgen. Zorg dus dat je in zee gaat met iemand met verstand van zaken. Onthoud daarbij dat kwaliteit komt met een prijs maar dat de investering loont. Een goede professional is vaak niet de goedkoopste en vaak ook druk bezet. Zorg dus dat je tijdig een afspraak maakt en maak een redelijk budget vrij voor het onderhoud aan je zadel. Je paard is je dankbaar en een tripje naar de dierenarts is vaak duurder. 

Lees volledig bericht