top of page

Onze studenten aan het woord

Bijgewerkt op: 11 nov. 2022

Wat vinden onze huidige studenten eigenlijk van de opleiding tot nu toe? Zij zijn tenslotte ervaringsdeskundige nu, wat is hun mening en motivatie? Tekstschrijver Sanne Voets ging met ze in gesprek.


"De stem van het paard"

“Ik rij jonge paarden en geef veel les. Uit de praktijk weet ik hoeveel problemen je kunt krijgen als je zadel niet goed past. En dat het een hele toer is om een goede zadelpasser of zadelmaker te vinden. Ik besloot zelf deze opleiding te gaan doen. De ruime blik viel me op: het gaat hier echt niet alleen over zadels! De online lessen zijn interactief met volop ruimte voor onze eigen inbreng. Voor de praktijkdagen moet ik vanuit het hoge noorden heel wat uurtjes in de auto. Maar dat is het helemaal waard! De combinatie van theorie en praktijk maakt dat je de achtergrond goed begrijpt en ook in de echte wereld kunt herkennen en toepassen. We gaan ook echt de diepte in. Wat gebeurt er nu precies in de wervelkolom en rugspieren als een paard beweegt? Hoe werkt een probleem in de hals door in de rest van het lichaam? Wat gebeurt er als een ruiter uit balans raakt? Nu al merk ik dat ik elke dag beter begrijp wat ik zelf voel en zie.

Als zadelmaker ben je de stem van het paard. De ruiter kan wel roepen: ‘dit zadel zit fijn’, maar zijn paard kan dat niet zeggen. Zijn comfort en bewegingsvrijheid moet de zadelpasser bewaken. Dat vind ik belangrijk: ik wil mensen en hun paarden kunnen helpen om lekker te kunnen rijden zodat ze optimaal kunnen presteren.”

Lisanne Boer


“Goed perspectief”

“Paarden zijn al van jongs af aan mijn grote hobby. Ik werk fulltime in een heel andere branche, maar speel al lang met de gedachte voor mezelf te gaan beginnen. Natuurlijk het liefst in de paarden, maar het moet wel rendabel zijn. Als je een goede zadelspecialist bent, kun je daar een goede boterham mee verdienen. Er is zoveel vraag naar vakmensen, en het aanbod is beperkt. Het zakelijk perspectief is dus erg goed. Ik volg de opleiding nu naast mijn baan en dat is soms best pittig. Gelukkig is er een duidelijke planning en weet je wat er verwacht wordt. Het was eerst even zoeken, maar ik heb er nu een mooie balans in gevonden. En de lessen zijn zo interessant en waardevol dat ik er steeds enthousiaster van word. Het is niet alleen een gelikte website en uitgebreide studiegids, maar de professionaliteit en het hoge niveau merk je overal aan. De docenten zijn echte experts, en toch is hun begeleiding heel persoonlijk en warm. Alsof ze mentoren zijn in plaats van alleen leraren!

Mijn ambitie is om straks helemaal voor mezelf te werken als zadelspecialist. Ik weet zeker dat het certificaat van deze opleiding straks een bepaalde status gaat geven, waar je als zadelpasser veel aan hebt. Het laat toch zien dat je je echt verdiept hebt in de materie en verstand van zaken hebt. Zo betaalt de investering in tijd en geld zich zeker terug.”

Sem de Lorijn\


“Het totaal pakket" Ik werk al een aantal jaar als zadelpasser maar wil mezelf blijven ontwikkelen. Deze opleiding trok mijn aandacht omdat het helemaal nieuw is: er bestaat gewoon geen andere opleiding die zo de breedte én de diepte in gaat. Door zo goed het totale pakket te doorgronden, ga je anders kijken naar combinaties. Je traint je oog, legt verbanden tussen subtiele signalen en begrijpt beter wat er gebeurt en waarom. We leren ontzettend veel over de drie aspecten paard, ruiter én zadel. Als je die drie bij elkaar brengt, kom je er altijd wel uit. Hoe ingewikkeld de situatie soms ook is.

Wat ik mooi vindt aan de aanpak, is de overtuiging dat je als zadelpasser onderdeel uitmaakt van een team. Samenwerken met dierenartsen, trainers en fysiotherapeuten hoort er ook bij. Samen kun je ruiter en paard helpen om beter met elkaar te communiceren. Daar hebben ze allebei baat bij. En als ik een paard en ruiter kan helpen om fijner samen te werken, word ik daar ook heel blij van!”

Sonya WatsonEnthousiast geworden? Je kan je direct inschrijven. maar we begrijpen het ook als je meer wil weten of even vrijblijvend kennis wil maken. Neem gerust even contact met ons op voor meer informatie via: anne@saddlefittingspecialists.com of bel naar: +31 6 21510058


Tekst: Sanne Voets Fotografie: Sanne Wiering

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page